Wyjątkowe smaki Wietnamu – co trzeba wiedzieć na temat kuchni wietnamskiej?

Współcześnie na terenie Warszawy można znaleźć mnóstwo barów wietnamskich. Kuchnia wietnamska ma wielu miłośników, mimo to, że przegrywa z z kuchnią chińską czy japońską. Jakie wietnamskie dania warto zjeść w Warszawie? Wpis został napisany dzięki uprzejmości baru wietnamskiego Orient Express z Warszawy

Co powinno się wiedzieć o kuchni wietnamskiej?

Najistotniejszym czynnikiem, który uformował kuchnię wietnamską jest przede wszystkim położenie geograficzne rejonu, z którego się wywodzi. Wietnam leży w niedalekiej odległości od linii brzegowej, a w dodatku jego nieduża odległość od rzek umożliwia dostęp do świeżych ryb oraz owoców morza. W Wietnamie uprawia się uprawiany jest ryż oraz liczne warzywa, dlatego dań wietnamskich. Bardzo popularna jest wołowina, pieprz i ostra papryczka, które można znaleźć w większości potraw. W daniach nie brakuje też makaronu i jajek. Kuchnia z Wietnamu uchodzi za jedną z najkorzystniejszych dla zdrowia azjatyckich diet – pod tym względem zajmuje czołowe miejsce również w rankingu wszystkich diet. Dla kuchni wietnamskiej charakterystyczny jest sposób jedzenia – wykorzystuje się do tego pałeczki.

Smaki Wietnamu – czego można spodziewać się po wietnamskich potrawach?

W kuchni wietnamskiej można wyraźnie wyczuć dwa główne smaki – słodki i słony. Ten pierwszy wywodzi się od słodkiego mleczka kokosowego, a drugi jest charakterystyczny dla ryb i chętnie używanego sosu sojowego. Większość dań wietnamskich nie jest skomplikowana. Zwykle wybierane są rozgrzewające, aromatyczne zupy na bazie z pełnego bulionu. W daniach wietnamskich nie brakuje też pozostałych trzech smaków – ostrego, gorzkiego i umami. Dania są bardzo różnorodne i stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. 

Najczęściej wybierane dania wietnamskie – czego koniecznie dobrze jest spróbować

Do najchętniej wybieranych dań wietnamskich zalicza się zupę Pho. Jej bazą jest mięsny bulion oraz makaron i dodatki. Zupa ma bardzo korzystny, regenerujący wpływ na organizm. Inną propozycją na posiłek jest Cao lau, które składa się z makaronu, wołowiny, kiełków i bulionu. W restauracji serwowane są również smaczne sajgonki – roladki z mięsem i warzywami w papierze ryżowym smażone w głębokim oleju. Często wybieranym, prostym daniem jest Cha ca, czyli kawałki smażonej ryby serwowane z przyprawami i łodygami kopru. Jako przekąskę można zamówić Banh mi – bagietki z warzywami i mięsem.