Co warto wiedzieć o pierogach?

Pierogi w naszym kraju są powszechnie znanym posiłkiem. Wiele z Was pewnie myśli, że to oryginalna polska potrawa i nie ma jej nigdzie indziej na świecie. W tym przypadku jesteście w błędzie gdyż to jedzenie spotkamy w wielu zakątkach świata, ale wszędzie będzie miało trochę inną formę. Czym odróżniają się nasze pierogi od gruzińskich chinkali lub hiszpańskiej empanady?

Artkuł został stworzony dzięki uprzejmości firmy Bacha – gastronomiczne maszyny do pierogów.

Pierogi w Polsce

W Polsce spotkamy pierogi z farszem słodkim i słonym. Popularne są pierogi z grzybami, ruskie lub na słodko z twarogiem i jagodami. Te słone najczęściej jemy z podsmażoną cebulką albo skwarkami, takie na słodko ze śmietaną, jogurtem albo zwyczajnie posypane cukrem. Pierogi w Polsce przeważnie gotujemy we wrzątku, ale zdarzają się też takie smażone i pieczone. Lepienie pierogów samodzielnie jest często czynnością pochłaniającą dużo czasu więc w każdym miejscu, gdzie konieczne jest wyprodukowanie ich w dużych ilościach, przydatne będą gastronomiczne maszyny do pierogów. 

Pierogi na świecie

W Indiach spotkać możemy trójkątne pierogi, o nazwie samos. Będą one smażone na patelni i kupimy je w Azji i kilku rejonach Afryki, a podawane są z dodatkiem sosu miętowego.

Chiny uznawane są za kraj, z którego przywędrowały do nas pierogi. Tam danie to nosi nazwę wonton i najczęściej podawane jest jako dopełnienie w zupie. Najczęściej farsz sporządza się z mielonego mięsa wieprzowego, krewetek lub ostryg, z dodatkiem oleju sezamowego i sosu sojowego.

We włoskiej kuchni zjemy parę różnych rodzajów pierogów. Zaczynając od kwadratowych ravioli, które nadziewane są warzywami, serem oraz mięsem, przez tortellini, które w standardowej formie będą z cielęciną lub wieprzowiną, aż po agnolotti, które znajdziemy w rejonach Piemontu i będą wypełnione pieczoną wołowiną z warzywami.

Ostatnio niesamowicie popularna zrobiła się kuchnia gruzińska, a razem z nią pierożki chinkali. Są to duże kołduny, które są wypełnione zupą. Początkowo należy wypić ją z wnętrza, a dopiero potem skonsumować resztę pieroga.

Pierogi skosztujemy również w Hiszpanii pod nazwą empanada. Są one smażone, a farsz jest albo mięsny, albo warzywny. Ciasto tych pierogów jest inne zależnie od części Hiszpanii.

Na wschodzie Polski zobaczymy też białoruską oraz litewską odmianę tego dania czyli kołduny.

Przygotowywanie pierogów

Podstawowymi produktami na ciasto do pierogów jest zawsze mąka z ciepłą wodą. Niektórzy dają do ciasta również jajko, inni mówią, że jest to powodem tego, że ciasto robi się mało elastyczne, więc omijają ten produkt. Ciasto na pierogi powinno być bardzo dobrze wyrobione, dzięki temu stanie się elastyczne i nie będzie się rozpadało ani podczas lepienia, ani w czasie gotowania.

Zrobione ciasto należy rozwałkować, następnie wycinać z niego owale, do których trzeba nałożyć farsz kolejno złożyć na pół i zlepić. Ważne jest aby doskonale skleić ciasto, żeby przez przypadek pieróg nie rozpadł się w trakcie gotowania. Tak samo rozwałkowywanie jak i klejenie można robić ręcznie, ale można także wykorzystać do tego formierkę do pierogów. Niewielkie formierki bez problemu można używać w domu, duże gastronomiczne maszyny do pierogów przeważnie spotyka się w pierogarniach albo pozostałych lokalach robiących ogromne ilości pierogów.